Over

Mijn naam is Melvin van Melzen, ik ben een ondernemende wereldverbeteraar. Ik word gedreven door een passie om de energietransitie te versnellen, die transitie gaat mij nog altijd niet snel genoeg.

Sinds 2015 werk ik aan de energietransitie met een focus op de verdienmodellen van batterijopslag. De verdienmodellen die ik uitwerk en haalbaarheidsstudie die ik uitvoer voor opdrachtgevers zijn een mooie opstap naar de realisatie van je eerste opslagproject.

Consultant van de energietransitie

Ik help bedrijven die aan de slag willen met opslag en de energietransitie

Gespecialiseerd in de verdienmodellen van batterijopslag heb ik, in een internationale context, al doende een brede kennis van de energietransitie opgebouwd. Ik ken de Nederlandse energiemarkten en netten op mijn duimpje. Met mijn kennis verbind ik de euro met de techniek, technisch kan alles maar je hebt een sterk verdienmodel nodig om een duurzame investering te kunnen doen in opslag. DAT is wat ik doe, zorgen voor een ijzersterke business case op betrouwbare techniek zodat we zo snel mogelijk een energiesysteem kunnen realiseren op basis van 100% duurzame techniek.

Full disclosure. Als founder van All in power ben ik sinds 2018 actief in de energiemarkt met een platform voor de uitwisseling van duurzame energie. Op dit moment ben ik actief als CEO van All in power.

Mijn publicaties

Ik ben betrokken geweest bij een aantal toonaangevende pilots en onderzoeken voor opslag in de Nederlandse markt. Hieronder een paar rapporten waar ik erg trots op ben, oordeel zelf.

Peakshaving pilot Altweerterheide

Mijn eerste ”full-stack project” waarbij ik het volledige project van uitwerking van het idee tot oplevering van de eindrapportage heb uitgevoerd en overzien in samenwerking met het consortium. Opdracht van Enpuls (onderdeel van Enexis)

Omslagpunt grootschalige opslag

“Melvin van Melzen is vanuit de opdrachtgever (Enpuls, onderdeel van Enexis) ingeschakeld en heeft zeer uitgebreide feedback geleverd op de modellering van de markten en verdienmodellen.”

Handreiking energie-opslag en netinpassing

Bekijk rapport (gratis account nodig)

De vraag naar thuisopslag is groter dan ooit. Installateurs moeten weten hoe deze aan te sluiten en moeten klanten ook adviseren welk systeem te kiezen. De techniekkeuze, dimensionering en processtappen van deze handreiking heb ik opgesteld in opdracht van Isso (Henry Lootens) en RVO.

De haalbaarheid en schaalbaarheid van de buurtbatterij

Het concept buurtbatterij kreeg vanaf 2017 veel aandacht door opkomende congestie in distributienetten. Ik was samen met Haike van de Vegte de projectleider. Als hoofdauteur heb ik een groot deel geschreven en met de rest van het team een mooi afgerond rapport opgesteld voor ontwikkelaars en beleidmakers.

Meer rapporten

  • Adviesrapport uitgestelde levering in de SDE++ (2021), voor werkgroep bestaande uit CertiQ, Enpuls, Holland Solar, TenneT, NVDE, EnergyStorageNL en NetbeheerNederland. Opgeleverd aan PBL en EZK (niet publiek).
  • Inzet flexibiliteit als alternatief voor verzwaren (2018), voor Enexis (niet publiek).
  • Recommended practice DNV-RP-0043) (2017), als redacteur en co-projectmanager bij DNV-GL voor Joint Industry Project consortium van: Alaska Center for Energy and Power, Alfen, Alevo, ATEPS, Conergy, Datawatt, Enexis, Gaelectric, Highview Power, Hybrid Europe, Maxwell, PNNL (in support of the U.S. DOE OE energy storage safety strategy), RWTH, Wärtsilä.

Andere opdrachtgevers

  • Escozon
  • Dr. Ten
  • QuinteQ
  • LC Energy
  • Odura
  • Topsector energie
  • Provincie Noord-Brabant